Forsker Ida Nielsen Sølvhøj på besøg

Besøg på Ellested

I forbindelse med mit Ph.d.-projekt omhandlende kvinder og mænds oplevelser med psykisk vold, blev jeg inviteret til Ellested Kvindekrisecenter, for dels at få indblik i tanker og overvejelser omkring at opstarte et krisecenter, dels at se Ellesteds fysiske rammer.

Et af Ellesteds store visioner er at skabe et miljø som føles hjemligt for dets beboere, hvilket jeg synes, at de har lykkedes med. Jeg fik en særlig følelse af ro, da jeg trådte ind i huset, hvilket selvfølgelig delvis kan forklares ved, at der endnu ikke var flytte nogle ind. Jeg tror dog i lige så høj grad, at det handlede om den skønne natur som straks fangede mine øjne gennem de store panoramavinduer i et af opholdsrummene, ligesom der allerede var gjort klar til børnenes ankomst, hvor der i opholdsrummet var placeret en legemadras med blandt andet togbane, bamser og bøger. Hvad der for mig især havde betydning for stedets trygge atmosfære, var den åbenhed og det nærvær jeg blev mødt af fra stifterne af Ellested og stedets leder.

Jeg ser frem til at genbesøge Ellested og følge udviklingen af krisecenteret og den daglige praksis, ligesom jeg ser frem til et fremtidigt samarbejde med sparring og vidensgenerering, så vi sammen kan blive klogere på oplevelser med (psykisk) vold, og hvordan der kan skabes en styrket forebyggelsesindsats på området.

 

Ida Nielsen Sølvhøj

Ph.d.-studerende, Statens Institut for Folkesundhed, SDU

idns@sdu.dk